onsdag 4 december 2013

Folkpartister försvarar El Naggar i hemligt brev

Nu rycker folkpartister i Uddevalla ut till Essam El Naggars försvar. I ett hemligt  brev, bakom vilket enligt vad vi erfar de 13 som röstade för El Naggars fortsatta gruppledarskap samt de som inte var med på mötet häromdagen, beskrivs händelserna sista tiden.

 Brevet, som är internt till partimedlemmarna men som vi tagit del av,  är undertecknat av Caroline Henriksson, folkpartist i Uddevalla. Medförfattare är Bjarne Rehnberg som sitter i styrelsen. Motiveringen till brevet är Essam  har blivit kallad till ett möte i Göteborg. Folkpartisterna har även sänt brevet till partiledningen i Stockholm för att "det är på sin plats att ni får höra fler versioner av situationerna kring Essam än de som framställts i media och av enskilda individer inom partiet" som de skriver.
Här ett utdrag ur brevet:Igår skickade jag och Bjarne Rehnberg (styrelsemedlem) ut detta internt till våra partikamrater för att deklarera vår ståndpunkt och i all hast sammanställa delar av händelseförloppet, men det behövs nog ytterligare förklaringar innan ni får en mer balanserad bild.

Jag har själv varit mindre aktiv inom politiken den senaste tiden, eftersom jag studerar på Chalmers, men det som hänt under hösten tvingar mig moraliskt att agera.

Vi kan börja med lokaltidningen, Bohusläningen.

För ett bra tag sedan fattades beslut om att kommunen skulle köpa in en Volvo C70 för att användas så ofta det bara gick, för att marknadsföra och slå ett slag för industrin i Uddevalla och visa upp vår stolthet och vårt största bolag. Essam har i uppdrag att vara ute på många möten o dyl, och kör alltså mycket bil. Enligt överenskommelsen SKALL han köra C70:n om den är ledig. Det var själva syftet med bilen att den skulle rulla och representera. Han är ute gissningsvis 70 % av tiden och använde den alltså så som var tänkt. Vår tvivelaktiga lokaltidning valde att framställa det som om han var ute och cruisade runt på skattemedlen, istället för att som GT:s journalist se att detta var syftet och fråga sig varför inte Göteborg gjorde samma med sina industrier. En helt missvisande artikel alltså, som vissa inom partiet nu använt för att "hålla med" Bohusläningen om Essam och hans "skandaler".

Under hösten har det trillat in 14 artiklar och ledare till, alla med ett tydligt syfte: att på ett vinklat, felaktigt och odemokratiskt vis dra ned byxorna på Essam. Min stilla undran är på vems uppdrag? För det har funnits en tydlighet och en målmedvetenhet här som nästan måste beundras. Men bara nästan, eftersom man med några enkla medel har kunnat framställa en av våra mest raka och aktiva politiker som något helt annat och det kan inte ge andra smaker än vämjelse och oro för människor med en moralisk kompass.

Götell (är känd bland Uddevallaborna som någon som säger konstiga och felaktiga saker i sina ledare) hävdade att Essam sagt saker han inte sagt och redan här var vi flera som visste om att detta var lögn (el fel, välj själv) och vi blev minst sagt förfärade när inte partiet gick rakt ut och sade detta. Vi som reagerade på detta debatterade i sociala medier och med varandra och andra. Efter ett tag och påtryckningar kom dementin motvilligt från Bohusläningen, men den var liten och oansenlig och människors politikerförakt hade redan funnit ett mål. Det som folk hävdade var att han måste ju ha varit skyldig, annars hade ju partiet försvarat honom direkt i media. Detta var vad jag trodde då, ett felaktigt medialt beslut som jag och andra kritiserade dem för. Idag förstår jag att det låg helt i plan för ett par-tre individers agenda.

Bohusläningen måste ha blivit rasande över att tvingas dementera och stå med byxorna nere, för nu började häxjakten. Eller så var den redan planerad sedan tidigare. Man öste in märkliga artiklar varav retoriken och rubriksättningen gav Aftonbladetkänsla. Man skrev så mycket felaktigheter och vinklade fakta, man talade med "fel" personer för att sätta dit Essam. Syftet kan jag inte veta säkert, men varför annars enbart tala med fel personer i fel frågor, sätta missvisande rubriker, blåsa upp saker som fel när de var rätt o s v? Bl a trodde stora delar av läsarna att Essam suttit och ringt till mamma för 40 000 på en månad el ett kvartal. Att ha en hög telefonräkning borgar för att man arbetar, och denna "hutlösa" räkning gällde ju fyra år!!! Det är ingen stor räkning, och anser man det är det väl upphandlingsenheten man skall ifrågasätta?! Kommunalrådet Magnus Jacobsson, Kd, gick ut och försvarade Essam men vad hjälpte det när det egna partiet inte gjorde det? Detta befäste läsarnas tro att han var en skurk, något de angivit som argument gång på gång. Varför försvarade inte Fp Essam och lät det här struntet fortgå?

Allt eftersom kröp det fram att ganska många stod på Essams sida, men det fåtal inom partiet som inte gjorde det skrek rätt högt. Att på ett sådant fult sätt utnyttja medias häxjakt för att uppfylla sina egna drömmar är enligt min mening mycket fult och omoraliskt och passar inte i ett demokratiskt parti. Att slå på någon som ligger när ens egen tystnad var det som fällde honom är inte ok. Att göra som Erik Bergman gjorde, gå till Bohusläningen när man var överens i styrelsen om att avvakta det demokratiska mötet den 2 december, är inte ett sätt förenligt med folkpartistisk politik och demokratisk anda. Man förstör för partiet men bidrar också till jakten på Essam. Som är oskyldig till det här.

Jag och ett par till har debatterat detta friskt på Fb och har fått stort medhåll från flera centerpartister, kristdemokrater, folkpartister och t o m några socialdemokrater samt ett stort antal företagare inom Uddevalla kommun. Jag vill att du skall veta att Essam är långt ifrån ensam i Uddevalla. Många är ledsna och oroliga, många företagare har trätt fram och berättat vad Essam gjort för bra för dem. Många väljare har uttryckt att han är en bra politiker men kanske blivit attackerad just för att han är stark och driftig. Han har åstadkommit massor och jag hoppas att han kan fortsätta med det!

Visste du t ex att beträffade det s k Egyptenavtalet var media redan medvetna om att det var Sture Svennberg (M) och Magnus Jacobsson (Kd) som skrivit på avtalen. Ändå ringde man en helt annan; Henrik Sundström. Man får det svar man frågar efter eller vem man frågar. Vad hade Henrik med detta att göra? Då kunde man skriva ytterligare en skandal där Essams ärlighet ifrågasattes.

Hoppas att du orkat läsa allt detta, men jag tror att det är viktigt för att få se det som Bohusläningen vägrar att ta med i sina artiklar. Och jag tror att det är viktigt att ni förstår att alla inte tycker som några.


Caroline Henriksson, Fp Uddevalla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar