onsdag 4 december 2013

Detta är Essam El Naggar

Detta är Essam El Naggar


Det skrivs och debatteras mycket om kommunalrådet Essam El Naggar i Uddevalla. Men vem är han egentligen? Få vet och därför kan lite historik och personhistoria om kommunalrådet vara på sin plats..

Essam El Naggar är född 1961 , har fru och tre barn. Han har en civilekonomexamen från  Handelshögskolan i Alexandria och har sedan ett år vid högskolan i Uddevalla. Han stod i begrepp att doktorera när han istället valde att starta eget. Hans expertisområde är export- och importverksamhet (inköp, försäljning, logistik, dokumentation och kundvård). 

Han valde att starta eget export- import och konsultbolag 1997/98 och omsättningen uppgick till ca tio miljoner svenska kronor i starten. Han förmedlade inköp av ett konkurssågverk i Säffle och blev tredjedelsägare i detta tillsammans med investerare från Egypiten 1997.  Sågen startades om med 25 anställda om omsättningen steg till 40 miljoner kronor.

Efter en brand blev det en nystart omsättningen uppgick till 32 miljoner kronor 2003. Han har ett omfattande nätverk i arabvärlden och främst Egypten.

Hans politiska karriär började 1994 då han blev medlem i folkpartiet i Malmö och året efter flyttade han till Uddevalla. Han valdes in i kommunfullmäktige efter att ha personkryssats från nummer åtta på listan till förstanamn.

Första uppdraget var ersättare i Uddevalla Energi 1998-2002. Efter valet 2002 blev han vice ordförande i Uddevallahem och vice ordförande i polisnämnden i Västra Götaland. Han engagerade sig hårt för att rädda akutverksamheten på Uddevalla sjukhus och hindra flytten av polistrafiken från Uddevalla till Vänersborg.

Efter valet 2006 blev han gruppledare och kommunalråd med ansvarsområde närings- och arbetsmarknad, turism och integration.

Han förklarar att han satt fokus på mätbara resultat med fler företagsetableringar, väl strukturerad integrationspolitik och start av mötesplats Dalaberg

Han satsade också hårt på besöksnäringen. En förespråkare för maritim vision med etablering av stockholmsbaserade företaget Promarina, han har satsat hårt på att Rimnershallen ska byggas bredvid Rimnersvallen. Ljungskile centrum ligger honom också varmt om hjärtat.

Han vill ha fler verksamheter i privat regi och bättre företagsklimat i Uddevalla. IKEA och Ikano satsade han också på att få till Uddevalla och använder sitt kontaktnät i Egypten för att få projekt till Uddevalla.  Han var också engagerad i Kosovo för dess självständighet.

På hans meritlista står också projektet West Youth Embassy med jobb och utbildning för 40 ungdomar. Gratisresor för pensionärer, flytt av stadshuset och centrumutveckling ligger honom varmt om hjärtat.

Beträffande de höga telefonräkningarna säger han att media i Egypten har skapat förväntningar som inte står i rimlig proportion till hans roll som lokal företrädare för en liten kommun i Sverige.  Han tar nu själv hand om 50 procent av de samtal som ringts.

Han säger sig ha ringt egyptenrelaterade samtal för 35 000 kr under fyra år, 12 000 kr för utgående samtal och 9000 kr för ingående samtal plus 14 000 för mejl uppdatering av datatrafik. Han har också en privat mobil och enligt årsredovisningen har han betalat 84 565 kronor för privata samtal under fyra år förutom den egyptiska mobiltelefon som han använder i Egypten. Eva Carlsund som är revisor i Uddevalla tycker detta är rimliga kostnader, säger han

- Jag har satsat på export som inneburit 300 miljoner kronor till Sverige säger Essam El Naggar. Enligt amerikanska ekonomer genererar en hundralapp 500 kronor till hemmamarknaden. Detta skulle innebära att de 300 miljonerna genererata en effekt på svensk marknad i storleksordningen 1,5 miljarder kronor.
Han är bekymrad över den mängd hatmejl han fått senaste tiden. De bygger på den enligt honom felaktiga bild som tecknats av honom i tal och skrift.

 

 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar