När vi pratar om börsindex menar vi normalt prisindex. Köpte du aktier på toppen den 16 juli 2007 och sedan fått samma avkastning som Stockholmsbörsens bredaste prisindex OMXSPI har du förlorat 3,9 procent. Men prisindex säger bara halva sanningen, för den exkluderar utdelningarna.
Tittar vi på börsens avkastningsindex OMXSGI ser det annorlunda ut. Din totala avkastning är trots finanskrisens djupa svacka över de drygt sex åren hyfsade 18,9 procent, vilket motsvarar ca 3 procent om året. Det är för låg avkastning för att motsvara risken och kurssvängningarna, men riktigt bra med tanke på att det som sagt handlade om aktieköp med maximalt dålig tajming.
Redan i januari i år nådde avkastningsindexet det gamla kursrekordet. Den senaste börskraschen krävde alltså fem och ett halvt år innan den mest otursamme fått näsan ovanför vattenytan. Efter den förra börskraschen som startade den 6 mars 2000 krävdes sju år för prisindexet att återhämta sig. Med utdelningar inräknade ännu snabbare, men Stockholmsbörsens sajt har inte historiska data för avkastningsindexet tillräckligt långt tillbaka.
Min slutsats är att strategin att köpa och behålla funkar trots maximalt dålig tajming om du är så långsiktig som fem till sju år. Slår du index och/eller tajmar det hela lite bättre får du bra avkastning. Köper du kvalitetsaktier som Axis, Alfa Laval, Atlas Copco och Handelsbanken mitt i en börskrasch gör du rena klippen på lång sikt.