måndag 25 november 2013

Papperstidningen är inte död

Andel av befolkningen som läser dagstidning på papper eller på webb eller en kombination av dessa.

I dessa spalter har diskuterats hur vi läser tidningar och hur dessa ser ut. Många spår papperstidningens död men ny statistik visar att det dröjer innan vi överger papperet. Läsarstatistik visar att intresset för tidningarna och dess innehåll är i topp bland publicerade artiklar i denna nättidning.

 

 

77 procent av läsningen i papper

25 NOVEMBER, 2013
Traditionella medier konsumeras i traditionella former. Det visar statistikrapporter Svenskarna och internet från .SE (Stiftelsen för internetinfrastruktur).
Mobilanvändandet för internet ökar kraftigt visar studien. 65 procent använder internet i mobilen. 2010 var det 22 procent.
31 procent av svenskarna har tillgång till en surfplatta och 89 procent av befolkningen 18 år och uppåt använder internet. Och de traditionella medierna står starka på nätet. Räknat över hela befolkningen ägnas en tredjedel av den fria internettiden åt innehåll från traditionella medier. Nästan alla upp till 55 år tar åtminstone ibland del av nyheter på internet som publiceras av traditionella medieföretag. Det är betydligt vanligare att använda datorn än mobilen för att ta till sig nyheter.
Men det är i de traditionella formerna som de traditionella medierna står starkast. 47 procent av internetanvändarna läser sin tidning endast på papper och en mindre grupp (åtta procent), företrädesvis unga, läser bara tidningar på nätet.
Totalt sker 77 procent av tidningsläsningen i papperstidningen och 23 procent i webbversionen.
Mest tid ägnar svenskar över 17 år åt att se på TV och lyssna på radio, därefefter följer pappersprodukter som böcker och tidningar.
Kvällstidningarna har fler läsare på nätet än på papperet.
(Denna artikel publiceras i dagens upplaga av facktidningen Journalsten)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar