torsdag 5 september 2013

Fondavgiften sänker din pension med 30 procent

       
  Så här skriver Dagens Industri idag och refererar till Svenska Dagbladet.  Detta är precis vad som sagts på denna  sida och i mina artiklar mycket länge. Avgifterna tar så mycket av kapitalet i slutändan att man bör tänka sig för ordentligt.
==============================                                    


Nobelpristagare sågar fondbranschen

                                          
Nobelpristagaren William F Sharpe totalsågar aktiv fondförvaltning och råder investerarna att sätta pengarna i indexfonder, skriver Svenska Dagbladet.
William F Sharpes uttalanden om fondförvaltning är ingenting som den svenska fondbranschen, som bygger på aktiv förvaltning, applåderar.  
Nobelpristagarens råd till spararna är nämligen att majoriteten bör välja bort aktiv förvaltning.
”För en genomsnittlig investerare är det bästa att investera i ett lämpligt antal indexfonder”, säger han till Svenska Dagbladet.
Anledningen är den högre avgift som sparare betalar till en aktivt förvaltad fond.
Enligt William F Sharpes egen forskning sänker den extra avgiften pensionen så mycket som 20 till 30 procent för den som sparar till sin pension i 30 år.
Trots att det mesta av forskningen tyder på att aktiv förvaltning inte lönar sig utan tvärtom - kostar investerarna mycket pengar - fortsätter fondindustrin att framgångsrikt sälja in sina aktivt förvaltade fonder.
”…Många tjänar pengar på de här avgifterna och då kan man ju inte säga att vi kommer att gå som index och ta 1 procent i avgift för det”, säger William F Sharpe till Svenska Dagbladet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar